Linut @ Ambuyat - Makanan Tradisi Borneo dari Tepung Sagu | Apa itu
linut? Orang Malaysia lebih kenal dengan nama ambuyat berbanding linut.
Sebenarnya linut dan ambuyat adalah benda yang sama, tetapi asal namanya dari
negeri berbeza. Di Sarawak, menu ini dipanggil linut, manakala di Sabah dan
Brunei, ia lebih dikenali sebagai ambuyat.
Linut diperbuat daripada tepung sagu. Versi linut yang belum masak pula
disebut lemantak. Dijual dalam pek-pek kecil di kedai-kedai runcit dan
supermarket. Dalam zaman e-commerce sekarang, lemantak juga boleh didapati di
platform beli-belah atas talian seperti Shopee dan Lazada. Hanya perlu taip
lemantak untuk survey harganya.
Cara Membuat Linut @ Ambuyat
Untuk memasak linut, air panas mendidih adalah syarat paling penting. Air
yang mendidih dituang ke dalam bancuhan lemantak yang dah digaul dengan
sedikit air pada suhu bilik cukup sekadar untuk hilangkan ketulan-ketulan
tepung sagunya. Sambil air dituang, bancuhan lemantak perlu digaul sehingga
mencapai konsistensi yang diinginkan. Biasanya sehingga lemantak menjadi
linut yang rupanya seperti gam pekat.
Rasa Linut @ Ambuyat
Linut kalau dimakan kosong, ia tidak memberi rasa apa-apa. Rasa kosong dan
tawar, cuma perasaan memakan sesuatu yang lembik dan kenyal. Sebab itu, di
sesetengah daerah di Sarawak, linut dimakan bersama air asam. Air asamnya
pula berbeza dengan air asam utara. Guna bawang merah, bawang putih, cili
besar, cili padi, ikan bilis dan sedikit belacan, ditumbuk lumat semua
sekali sebelum diperah air limau kasturi, ditambah sedikit air masak, gula
dan garam secukup rasa.
Linut yang sudah siap digulung dengan penyepit makanan khas, kemudian
dicicah ke dalam air asam tersebut sebelum dimakan. Untuk memakannya, tak
perlu dikunyah, hanya perlu terus telan sahaja. Melainkan jika makan bersama
hidangan lain, baru lah kunyah bersama. Contohnya, jika dilengkapi dengan
menu sampingan ikan goreng dan sayur lemak. Sayur pucuk ubi masak lemak
adalah padanan yang paling sesuai dimakan bersama linut.
Disebabkan linut ini bahan dasarnya adalah air, bersedia lah untuk banyak
kali ke tandas selepas memakannya dalam kuantiti yang banyak.
2 Comments
sedap ohhh... nak makan Linut niii.. teringinnya
ReplyDeletenampakny blog ini formal dan tahniah ada blog yang kedua
ReplyDelete